Wednesday, 24 July 2013

CAHAYA 20

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyanyang...

Selawat dan Salam untuk Nabi Muhammad SAW, keluarga baginda dan para sahabat...

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Assalammualaikum wrt wbt..

Senyumlah duhai hati..senyumlah duhai jiwa..
Senyum seindah suria..


Alhamdulillah, pejam celik, pejam celik..dah setengah bulan Ramadhan kita lalui, jalani..
Macam mana Ramadhan tahun nie?? bertambah baik atau consistent seperti tahun-tahun yang lepas..??
Kalau consistent maksdnya tiada perubahan, tiada penambahbaikkan..
Maka, yok tanya iman..
*hana, kau macam mana? strategi yang kau bina dah capai?ehem..tanya iman kau sendiri wahai Noor Hana..*

Ramadhan tak lama lagi akan berakhir.. macam mana nie?
Bangun malam pon masih terkial-kial, fuhh..
Sekarang nie fasa Pengampunan, jadi kena banyak menangis, banyak bertaubat untuk mendapatkan MaghrifahNya..cammon la Noor Hana, wake up dear!!
Chaiyokkk!!


Haa..nak share cerita gembira ^_^
26hb Julai 2013 nie saya nak pergi beli kain untuk nikah..
InsyaALLAH pergi beli sekali dengan bakal mak mertua, dan En.Future ^_#   *wink, wink*
Berdebar pun ada, hepy pon ada..macam-macam rasa ada sekarang nie..
Tema nikah??apa-apa pon boleh, hihi..cos saya tak cerewet, tak kesah warna apa pon..yang penting Allah redha.. Alhamdulillah dapat bakal mak mertua yang sporting, siap tolong pilihkan warna, design baju..fuyoo..korang ada ke mak mertua macam tue? takder kan?? so, jangan jelez..hihihi
Anyway, i feel so greatfull, alhamdulillah..
Thank you Allah..thank you Allah..
^_^

IM@TF: Doakan kebahagian ini milik saya yea..walaupun pernah melukai orang lain..
Ampunilah aku Ya Allah..
Ya Allah, permudahkanlah urusan jodoh-jodoh kami, Allahuma amin ^_^

Thursday, 11 July 2013

CAHAYA 19

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyanyang...

Selawat dan Salam untuk Nabi Muhammad SAW, keluarga baginda dan para sahabat...

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Assalammualaikum wrt wbt..

Hari ini hari ke-2 Ramadhan..
Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di seleruh dunia ^_^
Tahun ini ada beberapa target yang perlu di capai untuk menjadikan Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang lepas..

Target:

1. Hafal 10 Juzuk Amma
(yup, ini antara surah yang saya tak hafal, jadi saya ambik pendekatan untuk hafal all surah for this  Ramadhan, kenapa? tak percaya saya tak hafal??hihihi..) kisah benar ^_^  *saya merujuk kepada kami*
  • Al-Humazah
  • At-Takaatsur
  • Al-Qaari'ah
  • Al-'Adiyaat
  • Al-Zalzalah
  • Al-Bayyinah
  • Al-Qadr
  • Al-'Alaq
  • At-Tin
  • Adh-Dhuhaa

2. Baca Mathurat setiap pagi.. baca masa odw pergi kerja, if tak sempat sebab drive, bace bersama audio, huhu..


3. Qiamulail - solat sunat, paling minimum sekali seminggu..siapa bagun, kena kejutkan pasangan dia yea =)


Inilah antara target untuk Ramadhan tahun nie..walaupun target tak sebesar mana, tapi yang penting niat untuk menuju kebaikan itu ada, moga di permudahkan olehNya, amin..

Yok, yok..biar sikit, yang penting istiqomah ^_^


IM@TF: Target nie bukan target individu, tapi target DUET..bersama-sama untuk meningkatkan diri, ingat-mengingati, hafal-menghafali, hihihi..nak masuk syurga sorang-sorang ker? tidakkan, jadi ajaklah pasangan anda, bakal pasangan pun amat di galakkan, huhuhu..

Friday, 5 July 2013

CAHAYA 18

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyanyang...

Selawat dan Salam untuk Nabi Muhammad SAW, keluarga baginda dan para sahabat...

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Assalammualaikum wrt wbt..

Syukur dengan nikmat Iman dan Islam yang di perolehi hingga hari ini..
Nikmat pancaindera, nikmat melihat, merasa, menghidu dan sebagainya..
Nikmat perasaan, nikmat bahagia, sedih, gembira, cemburu, marah dan sebagainya..

Subahanallaah, Alhamdulillah, Allahuakbar..

^_^


Semakin hari semakin tenang, gembira dan bahagia..
Semoga perasaan ini berkekalan hingga ke akhirnya..
Semoga ia di redhaiNya..

Allahurabbi :)

Alhamdulillah, beberapa bulan yang getir, perit telah di lalui dengan adanya..dengan semampuku..
Bagiku itu adalah ujian untuk ku, walaupun ujian itu adalah jalan yang diriku pilih sendiri..
Setiap jalan yang ku pilih adalah ketentuanNya.. (betul x apa yg sy fikirkn??)
Yang lepas adalah kenangan yang benar-benar mematangkan diri ini..walaupun ia sedikit perit, tapi punya banyak kemanisan yang boleh di gunakan untuk melalui masa hadapan..
Matang dalam membuat pilihan, matang dalam melayani perasaan, matang dalam.... matangkah??

Sekarang diri ini meningkat dewasa, banyak yang perlu diri ini perbaiki untuk merealisasikan impian..
Impian menjadi ISTERI SOLEHAH..
Fuuhh...! takutnya dengar impian tue..
Cakap senang la Hana..hehhe..
Imamku, i try ya, hihi ^_^

hehhe..my entry kebelakangan nie berkisar kawen jak rasanya..anyway, that's my feeling right now, please  pray hard for my my dear fren.. jap, jap..fren? ada ke kawan-kawan kau tahu mengenai blog kau? jadi macam mana mereka nak doakan kau? hihihi..takpa, takpa..Allah Maha Mengetahui, kan Allah? Sayang Allah @_@



IM@TF: Nanak tahu x? sy mimpi emak dia..seolah-olah merestui kami, adoit..APTB Noor Hana nie..